maandag 7 september 2015

Fun with Food - part 3

Let op: lang blog vanwege de vele kleine recensie'tjes!

Aaaah, Smaakvol. Eén van de evenementjes waar vriendjelief en ik altijd halsreikend naar uitkijken! Dit is inmiddels al de 5e keer dat we dit eetfestijn bezoeken (in onze 5-jarige relatie), dus ja, wij zijn fan.
Maar we blijven ons wel verbazen hoe sommige restaurants gewoonweg niet goed lijken te snappen hoe zij zich op zo'n evenement, waarbij zij zichzelf juist goed in de spotlights kunnen zetten, moeten presenteren..

Afgelopen donderdagavond is het feestje begonnen met een B2B-avond (met ticketverkoop), maar gezien wij niet zo'n trek hadden in een bobo-avondje, sloten wij de vrijdag (en de zaterdag..) aan.
Hierbij het verslag van dit jaar!


Overal - ja echt overal; zowel op de website, in de krant, in het Arnhem-Uit-magazine, in het boekje van Smaakvol, etc. - stond aangegeven dat Smaakvol 2015 op de vrijdag om 15.00 uur zou beginnen. Nu hadden wij deze ochtend ruim ontbeten (moederlief bleef een nachtje slapen en dan speel ik graag Bed&Breakfast), waardoor de lunch een beetje wegviel. Tegen 15.00 uur konden we dus wel weer wat voedsel gebruiken. We liepen richting het Gele Rijdersplein, waar Smaakvol al jaren gehouden wordt, om wat lekkers tot ons te kunnen nemen.

FOUT! Niet dus! Vrijwel elke ondernemer ging er blijkbaar vanuit dat het vandaag pas om 17.00 uur zou beginnen! Aaargh! Chaos! Maar laat ik chronologisch ons eetfeestje beschrijven. :)

Dag 1

Koetshuis Rhederoord +

Vriendjelief en liepen het terrein op, kochten wat munten en namen direct plaats bij Koetshuis Rhederoord. Hey, leuk, een nieuwe! Die heeft hier de afgelopen keren nog niet gestaan. Hier ging alles nog goed. We kozen voor een makkelijk begin: wit wijntje, groot witbiertje en biologische bitterballen (met biologische mosterd, vertelde de serveerster ons ongevraagd). Lekkere ballen, goed betaalbaar ook (8 ballen voor 2 muntjes de € 2,50) en een vriendelijke bediening - die ons helder en beleefd van alles vertelde over de eetgelegenheid in De Steeg. De stand zag er ook leuk uit, met heerlijke stoelen. Goed begin dus.

Het College /

We wilden vervolgens naar de stand van Het College. En toen ging het mis.. We namen er plaats, maar direct werd ons - hetzij vriendelijk - verteld dat we alleen van het dessert konden genieten, omdat zij 'helaas in de veronderstelling waren dat het feestje om 17.00 uur zou beginnen'.
'Helaas, dan zoeken we wat anders, komen we straks misschien nog terug!'

Bistro Velvet/Bij Visje en Vleesje /

Ok, door naar de volgende interessante dan maar. Caspar, onze stamkroeg? 'Nja, misschien straks, eerst maar eens iets nieuws en onbekends opzoeken.' Toen viel ons oog op de combi Bistro Velvet/Bij Visje en Vleesje. Bij laatstgenoemde hebben we nog nooit gegeten, dus we werden nieuwsgierig. Maar helaas, ook hier werd ons - hetzij beleefd en lichtelijk zelfbeschuldigend - gemeld dat we nog niet direct iets konden eten, 'omdat wij gerekend hadden op een starttijd van 17.00 uur'. Aaargh, wat nu!

De Buutplek ++

Door naar de volgende stand dan maar weer. En nu gingen we er op letten of ze er in ieder geval open en draaiende uitzagen. We liepen langs De Buutplek en werden, nog voordat we bepaald hadden of we dit open genoeg vonden ogen, zowaar naar binnen geroepen door de eigenaar. Of we een gans-bitterballetje wilden proeven. Ja hoor! Heerlijke ontvangst, gezellig gekletst met de (overigens duidelijk aan ADHD-lijdende..) eigenaar, veel info over de eetgelegenheid in Arnhem-Zuid gekregen en de ballen (èn de wildbouillon en linzen met geitenkaas die we vervolgens bestelden) waren heerlijk. Fijn! We werden enthousiast!

Warnsborn Hotel & Oranjerie --

Tijdens dit enthousiasme keken we uit op het roze opblaaskerkje (?) van Groot-Warnsborn. Daar wilden we vervolgens heen. Warnsborn wilde zich duidelijk verkopen als 'bij-ons-kun-je-trouwen'-toko. Het kerkje, daarin een bruidstaart, trouwfotoboeken, hartjesballonnen, etc., een auto bedekt onder de bloemen; het kon niet op. We namen plaats in het kerkje, maar niemand benaderde ons. Nadat we duidelijk hadden gemaakt geholpen te willen worden, werd ons 'Het begint pas om 17.00 uur, hoor!' zowat toegesnauwd ..
Euh, nee?!
Bah.

Hotel Papendal +

De andere kant dan maar weer op. Hotel Papendal. Jaaa, geen gedoe over dat ze nog niet open waren! Geen gezeik! En echt verrassend lekker eten (Papendal was toch een sporthal of zoiets?! Ik ging overigens voor een desembrood crostini met ham, vriendjelief voor een rio burger), vriendelijke mensen, wederom met nette uitleg over de eetgelegenheid; helemaal top! :)

Hans Eten en Drinken -+

Door naar Hans Eten en Drinken. Dat was een beetje half-half. Het eten was goed (flammkuchen en gestoofde kalfswangen), maar de bediening leek niet helemaal te begrijpen hoe Smaakvol in elkaar steekt. We wilden een 'algemeen' wit wijntje en biertje bestellen, aangeleverd door Hanos, de leverancier van de algemene wijntjes en biertjes, maar dat kon niet.
'Nee, wij hebben onze eigen biertjes en wijntjes'.
'Euh, nee, elke deelnemer biedt ook de algemene drankjes aan'.
'Nee, wij niet'.
'Jawel, die zijn te verkrijgen bij de centrale bar, of je haalt daar direct wat algemene flessen wijn voor in je koelkast..'.
'Ha, je verwacht toch niet dat ik algemene drankjes ga halen, door de regen, bij de centrale bar?!'
Na ja, eigenlijk wel dus..
Maar goed, ik had ook wel zin in de wijn die zij aanboden, dus ach. Maar correct is anders. Bah. Gelukkig maar dat het eten lekker was. Overigens werd het bestelde biertje in eerste instantie vergeten en werden we, toen we eenmaal verplaatst waren naar de buren, er dringend op gewezen dat we het bierglas terug moesten brengen als het biertje op was. Beetje jammer.

Greenville Eat-In +

Zonder de regen in te hoeven schoven we dus door naar de buurman: Greenville. Hier kan ik simpel in zijn: erg fijn! Lekker eten (burger onion gravy en pittige frietjes), bediening weer erg vriendelijk en informatief over de eet-(en bestel!)gelegenheid en de stand zag er leuk uit! :)

Caspar +

Tot slot nog even wat biertjes en uit-het-vuistje-worstjes gedaan bij de stand van Caspar. Zoals gewend; heel gezellige bediening, lekkere speciaalbiertjes en de worstjes bevielen ook wel. Ok ok, helemaal onbevooroordeeld zijn we niet, want Caspar is onze stamkroeg..
Leuk detail overigens: (mede-/hoofd-?)organisator Wolter (eigenaar Caspar) is een van de weinigen organisatoren - bij welk evenement of festival dan ook - die zelf ontzettend veel fysiek werk verricht! We zagen hem voortdurend op en neer rennen, sjouwen en regelen. Chapeau!

Maar goed, we zaten nu toch wel heel erg vol, dus gingen vanuit de Caspar-stand maar weer op huis aan. Morgen weer een dagje, om nog wat hapjes te proberen.. ^_^

Dag 2

Oude Post +

Vriendjelief en ik waren toch wel nieuwsgierig geworden naar de restaurantjes die we vrijdagavond hadden moeten missen wegens de miscommunicatie over de starttijd. Maar onze eerste stop was de stand die ons (qua menukaart) vrijdag nog niet zo interesseerde: de Oude Post. De menukaart toont onder andere Diamanthaas en Coquille, maar dat zijn allemaal dingen die we wel kennen. Wat kan daar nou zo bijzonder aan zijn? Maar de Oude Post bleek vrijdagavond de Smaakvol-Award gewonnen te hebben! Toch maar eens een kijkje nemen dan.
Leuk ingericht met mooie bloemstukken en een charmante tafelversiering. Zelfs de serveersters hadden bijpassende bloemetjes in hun haren. Het eten was erg lekker (vitello tonato voor vriendjelief en de coquille voor mij); erg fijne en inderdaad creatievere smaakcombinaties dan we hadden verwacht. De borden waren daarnaast prachtig opgemaakt. De bediening was vriendelijk.
We misten eigenlijk alleen wat informatie over het restaurant. Een zeildoek aan de binnenzijde van de stand met daarop een afbeelding van het heuse restaurant o.i.d. was leuk geweest.

Het College +

Door naar Het College. Nu konden we er gelukkig wèl terecht voor een hapje. En mmmm, wat smaakte dat lekker (kort gebakken zalm voor mij en de dry aged entrecote voor vriendjelief)! Zelden zo'n lekker zalmpje gegeten. Ook de bediening was leuk; vriendelijk en kon ons goed van informatie over het restaurant voorzien. Leuke ingerichte stand ook.

Bistro Velvet / Bij Visje en Vleesje -+

Bij deze stand ondervonden we zo'n beetje hetzelfde als bij Hans Eten en Drinken: lekker eten, stand ziet er leuk uit, maar erg slechte bediening. We werden amper opgemerkt, toen we onze bestelling eindelijk hadden doorgegeven werd deze vergeten en vroeg de ober minuten laten 'wat we ook alweer wilden eten' en we moesten erg lang wachten op ons eten. Daarnaast merkten we bij nabijgelegen tafeltjes op dat ook bij Bistro Velvet / Bij Vleesje en Visje geen algemene biertjes en wijntjes besteld konden worden.. Helaas. Maaaar, eerlijk is eerlijk; het eten was lekker (entrecote voor vriendjelief en tonijn voor mij)! Wederom creatieve combinaties aan smaken en het was lekker pittig allemaal. Ook op onze vragen over de (samenvoeging van de) eetgelegenheden werd duidelijk en vriendelijk antwoord gegeven. Maakte het allemaal wel weer een beetje goed. ^_^

De Visbroertjes +

Zoals elk jaar sloten vriendjelief en ik Smaakvol af met wat lekkere oesters. Beide gingen we voor een Hollandse en een Ierse, inclusief de grappige pipetjes met sausjes. Leuke stand, charmante jongens, lekkere oesters: het was een erg fijne afsluiting voor deze Smaakvol.

De winnaar!

Wat betreft onze persoonlijke winnaar? De Buutplek. Het eten was écht origineel en superlekker. Het verhaal achter het eten vonden we erg leuk om te horen en de stand was mooi aangekleed, refererend aan het restaurant zelf. Maar wat De Buutplek voor ons ècht de winnaar maakte, was het enthousiasme van de persoon die ons aansprak, die overigens ook nog eens de eigenaar bleek te zijn. Geen protserigheid, geen pretentieus gedoe, gewoon lekker toegankelijk en dol op z'n vak. Hier gaan we zeker 'echt' eens uit eten!

En wat Smaakvol betreft, wij kunnen met zekerheid zeggen:
Tot volgend jaar! :D

4 opmerkingen:

 1. Dan zien we jullie daar volgend jaar! Bedankt voor deze herderlijke beschrijving, zo zijn we er ook deze keer een beetje bij geweest (de financien zijn er dit jaar niet naar )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook de heeeeerlijke beschrijving wist mij te bekoren! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook de heeeeerlijke beschrijving wist mij te bekoren! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dan zien we jullie daar volgend jaar! Bedankt voor deze herderlijke beschrijving, zo zijn we er ook deze keer een beetje bij geweest (de financien zijn er dit jaar niet naar )

  BeantwoordenVerwijderen