vrijdag 17 juli 2015

Fun with Food - part 1

Waarom. Wáárom heb ik hier nog nooit eerder aan gedacht!?

Ik had inmiddels al wel een Fun with Fabrics gestart, omdat ik dol ben op (schrijven over) stofjes, kleertjes en kussentjes, maar ik lijk qua schrijven totaal vergeten te zijn wat mijn ándere grote hobby is.. Food!

Vanaf vandaag zal ik dus ook af en toe stukjes schrijven over voedsel. Te beginnen met een recensieblog over restaurant ('& foodbar' volgens de website, wat dat dan ook moge zijn) Schultenhues in Zutphen.

Gisteravond samen met vriendjelief wezen eten bij 1-Michelin-sterrestaurant Schultenhues. Ok, het was geen gewoon bezoek; het was een dinertje via een Groupondeal. Want daar ben ik nou eenmaal dol ik, aanbiedingen! (Zal ik dan misschien toch dat simpele burgertrutje zijn, zie vorig blog?!) 

We waren iets verlaat. Vriendje moest iets langer doorwerken + hij moest zijn OV-chipkaart nog onverwacht opladen en ik verloor mijn schoenzool van mijn pump op de wandeling van station Zutphen naar het restaurant (wat overigens een prima te lopen afstandje is).. We belden dat we iets later arriveerden, en dat was geen probleem.

Nu zul je misschien denken; nou, dat begon al lekker dan! 'Deze nare ervaringen zullen je stemming die avond hoe-dan-ook al gekleurd hebben!'. Maar nee, deze ongeregeldheden heb ik bewust niet meegenomen in mijn verdere oordeel die avond. :)

We werden correct ontvangen door een jongedame (hetzij met iets te lang felblond haar en een iets te kort zwart rokje) en naar onze plaatsen gewezen. Ze schoof, zoals verwacht wordt bij een restaurant met een Michelin-ster, netjes de stoel voor me naar achter en aan toen ik plaats nam aan de tafel. Het interieur is een beetje een mix van stylen; zowel wat hele creatieve dingen als wat strakke design-dingetjes. Het is het best te omschrijven als 'modern strak doch hip' denk ik. Eén puntje over een creatief element in het interieur: er hingen 2 gigantische soort van vogelnesten aan het plafond, maar één van de nesten hing enorm laag. Zo laag dat je er zelfs met een lengte van, laten we zeggen, 1 meter 20, niet meer onderdoor kon. Voor ons geen probleem, want wij zaten relaxed op de lekker zittende stoelen, maar de bediening had er zichtbaar last van. Waarom dat nest dan niet wat hoger ophangen? Maar goed..

Er werd ons netjes gevraagd wat we wilden drinken, wij kozen voor een bubbeltje en BAM, daar werden ons al 2 amuses voorgeschoteld. Met een komkommerdrankje erbij.
Ik voelde me ietwat gehaast raken en kreeg last van keuzestress waar mee te beginnen. Dat had dus misschien wat vloeiender gemogen. Heerlijke amuses trouwens!
Vervolgens werd ons gevraagd of we iets niet lusten of mochten (dat is voor ons beide gelukkig niet het geval) en de gastheer vertrok weer. Prima jongen overigens, die goed door leek te hebben dat wij van een correcte bediening houden, maar tegelijkertijd jong en ietwat maf zijn, en dus ook wel van een losse sfeer en zelfs wat gegein houden.
Wat we wel misten was een beschrijving van wat wij deze avonden mochten verwachten. Let wel, ik houd van verrassingsmenuutjes, dus ik hoef geen gedetailleerde uitleg, maar (ook al stond het op mijn uitgeprinte Grouponvoucher), een intro van 'Vanavond ontvangt u van ons eerst een koud gerechtje, daarna een warm, gevolgd door een hoofdgerecht en tot slot een toetje' is gewoon netjes. Daaraan kan dan meteen de vraag gekoppeld worden wat wij daar bij willen drinken en of zij eventueel een wijnarrangementje aanbieden. Die vraag volgde niet. Ons werd lukraak bij de eerste gang gevraagd of we iets wilden drinken, 'bijvoorbeeld een witte wijn' (?!). Wij stelden toen zelf maar voor dat we zaten te denken aan een wijnarrangementje. Ja, dat hadden ze. Fijn. :)

Terug naar het eten; daar is eigenlijk weinig over op te merken! Goed bereid, mooi opgemaakt, lekkere spannende combinaties aan smaken: we hebben erg genoten van het eten! Leuk detail is dat veel gerechten op onze tafel werden voltooid. Sausje zus erover heen, dressinkje zo eromheen, knapperig iets er nog bovenop. Heel erg leuk en persoonlijk; je krijgt het idee heel vers en heel speciaal voedsel geserveerd te krijgen.
Over al die losse ingrediënten trouwens; ben ik nou de enige die nooit kan onthouden wat de ober vertelt als hij het voor je neerzet? Er stroomt dan altijd een waterval aan prachtige woorden over me heen, maar als vriendjelief vervolgens vraagt wat wij nu eigenlijk eten, kom ik niet verder dan "Vis... met dat schuim.. en die knapperige floopies erbij.. en crispy stuff eroverheen! Lekker!"...

Maar daar gaat het ook om; het was ontzettend lekker allemaal. Daar hebben we dan ook onze complimenten over gegeven. Klein puntje: bij het afhalen van het hoofdgerecht werd ons niet gevraagd of het gesmaakt had. Dat misten we specifiek op dat moment omdat vriendjelief een vraag had over de bereidingswijze van het gerecht. Er leek bij de vrouwelijke bediening sowieso weinig tot geen ruimte te zijn voor een praatje. Dat was een beetje jammer.

Op het eind nog een toiletbezoekje. Prachtig! Mooie combinatie van de oudheid van het pand (dikke houten, zichtbaar lange tijd gebruikte deuren) en modern design. Wat vooral opviel waren de gratis pakjes zakdoekjes en 'vanity kit's'. Ik was benieuwd naar laatstgenoemde doosjes dus gluurde in één en trof wattenstaafjes aan. Netjes! Ik verwachtte ook nog een tandenstoker, want dat lijkt me logischer na een diner, maar die zag ik niet zo direct.

Al met al namen we erg vrolijk en voldaan afscheid. Enige minpuntje naderhand was dat de bubbels die we vooraf namen een stuk duurder uitvielen dan gedacht. En dat terwijl we al een wijnarrangement bestelt hadden en een fles water. Die naar-ons-idee dure bubbeltjes leken dus een beetje uit verhouding. Bij (eet)cafeetje Njoy een paar dagen eerder kregen zowel mijn moeder als ik ons tweede glaasje prosecco gratis, bleek bij het afrekenen. Dan vertrek je uitermate verrast blij naar huis. Nu vertrokken we dus wel vrolijk en voldaan, maar ook een beetje met zo'n gevoel van 'Nja.. 'dat-kan-er-dan-ook-nog-wel-van-af', zeggen we dan maar...'. En er lagen geen pepermuntjes o.i.d.

Maaaar niks te klagen hoor. Ik ben nu ook wel een stuk strenger dan normaal, omdat het immers een Michelin-sterrestaurant is. Nou zijn vriendjelief en ik al eens vaker naar een sterrestaurant geweest, dus wij hebben een referentiekader, zoals dat gezegd wordt. En bij een sterrestaurant mag je nou eenmaal wat meer verwachten. En ik ben daarnaast van mening dat een diner n.a.v. een Groupondeal niet hoeft af te wijken van de normale gang van zaken.

Mijn oordeel; Het Schultenhues in Zutphen is een mooi, 'een beetje correct' en vooral erg lekker restaurant! :) 
Ga ik zeker weer een keer naar terug!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten