woensdag 29 juli 2015

Klopt!

Dingen moeten kloppen. Daar ben ik fel voorstander van.
Spelfouten? Grmbl! Blijvende stickers die net een beetje scheef geplakt zijn? Bbbrr! Dingen die op regenboogkleur zijn gelegd, waarvan er net twee verkeerd om zitten? AAARRGH! (OCD? Misschien.)
Maar dat iets moet 'kloppen', heeft natuurlijk niet alleen te maken met correct taalgebruik, structuur en chronologische volgorden. Dat dingen moeten kloppen kan natuurlijk op diverse manieren opgevat worden.

Gisteren naar de Jaarmarkt in Groesbeek geweest. En enkele dingen daar klopten niet zo.
We (moederlief en ik) wilden ergens gaan lunchen. 'De Kroon', daar had ik nog nooit gegeten, dus 'kom, laten we daar eens kijken'.
Buiten stond een bord met daarop wat A4'tjes geplakt. 'Verassende' broodjes en een 'gemende' salade moesten ons het terras op lokken. Autsch! Klopt niet! Beetje slordig. Of gewoonweg dom.
Maar goed, we hadden trek in wat te eten en drinken, dus ok, we gingen op dat terrasje zitten. Zeker 5 minuten later had nóg niemand van de bediening ons opgemerkt, dus wij vertrokken. Nee, dit klopte echt niet.

Nadat we vervolgens lekker geluncht hadden bij De Locomotief troffen we op de markt een kraampje aan met geitenkaas. Mmm, lekker! Ik heb volgens mij wel 5 kazen mogen proeven (met die reeds volle buik dankzij die lunch) alvorens ik een stuk uitkoos om mee naar huis te nemen. Dat vind ik netjes. Niet te gierig doen qua proeven, maar de klant keus te over geven. Klopt helemaal! :)

Vol en voldaan vertrok ik tot slot naar huis. Ik zat in de bus tussen allemaal oudjes van ver weg. Zelfs 'Uit de grote stad', sneerde een oud dametje een verstandelijk beperkte mede-busreiziger toe, toen hij aan werd gereden door haar niet-vastgezette rolstoel. "Ja, wij uit de grote stad zijn ander openbaar vervoer gewend! Wahaha!". Een 'sorry' kon er blijkbaar niet van af. Bah. Klopt niet, klopt absoluut niet.

Thuis aangekomen overviel me juist weer het gevoel van wat er allemaal wél klopt: mijn lieve vriend, mijn fijne familie, onze poepie van een kat, mijn goede gezondheid, ons fijne huisje, mijn leuke aankopen van de jaarmarkt, ons lekkere avondeten. Het klopte even allemaal heel erg goed!

Maar toen bereikte mij het nieuws via onze straat-app; een jonge buurman is overleden. Hartstilstand.
Een vader van een zoontje van 10, gescheiden van zijn vrouw. Zoontje woont normaliter bij zijn moeder, maar was net deze week op bezoek bij zijn vader. Hij trof zijn vader dood aan.

Dit klopt niet. Dit klopt in geen enkele zin. Dingen moeten kloppen. Harten moeten kloppen.
Zo'n bericht als dit maakt het weer even heel erg duidelijk: spelfoutjes, scheef geplakte stickertjes en dingetjes die niet mooi chronologisch liggen.. Ze kloppen dan misschien niet helemaal, maar in het totale plaatje.. wat maken die dingen dan eigenlijk uit?
Tel je zegeningen. Realiseer wat voor een mooi leven je hebt.
Er klopt meer van dan je denkt.

1 opmerking: