maandag 2 maart 2015

Etiquette

Mensen die mij enigszins goed kennen weten dat ik veel waarde hecht aan etiquette. Het handelen zoals het hoort. Het netjes doen. Het correct leven. Ik word dan ook altijd blij als ik zie dat andere mensen dat ook doen. Maar ik erger me daarentegen juist altijd een beetje als mensen helemaal níks (meer) aan etiquette doen. Etiquette die lang geleden zorgvuldig zijn opgesteld door mensen die weten hoe het hoort. Die weten wat netjes is. Mensen die correct zijn..

Maar nee, ik zie het helaas nog te vaak gebeuren dat mensen zich niks meer van etiquette (of eigenlijk 'van andere mensen') aantrekken. Bijvoorbeeld: Je gaat samen met anderen een hapje eten. Of dit nou thuis is of buitenshuis. Het is absoluut NOT DONE al te beginnen met eten, als nog niet iedereen zijn bord gevuld voor zich heeft staan. Maar nee, er zijn van die mensen die meteen gretig beginnen te happen, alsof ze een heuse hongerwinter achter de rug hebben!

Een ander punt van 'gebrek aan etiquette' valt mij op in het park. Nu ben ik zo'n type mens, dat als ik op een rustige dag in het park wandel en eens per kwartier iemand mij tegemoet wandelt, ik naar diegene knik. Soms met een onverstaanbaar 'Goedendag', of 'Hallo' erbij. Maar krijg ik een knik of woordje terug? Zelden! Sowieso moet ík altijd beginnen met deze sociale handeling, want als ík niet knik of groet, dan doet de tegemoetloper het hoe dan ook nooit.. Foei!

En dan is er nog de moderne regel in de etiquettewereld: het op tijd reageren op whats-appjes. Nu is het nóg minder netjes en absoluut niet correct om voortdurend je mobiel naast je te hebben liggen, zeker in het gezelschap van anderen, maar niet binnen één à twee dagen reageren op een 'wappje' is wederom NOT DONE! Het liefst ontvangt men een reactie binnen een kwartier, half uurtje, maar nog steeds zijn er mensen die het reageren rustig een week laten liggen of helemaal niet reageren.. Erg jammer..

Maar aan de andere kant, misschien moet ik er ook niet zo'n punt van maken. Etiquette, of netjes handelen, of 'goed doen' is tegenwoordig sowieso geen plicht meer... Nee, het is meer een gunst, of nee, een gave! Kijk maar eens naar SBS6, 'Wie Goed Doet, Goed Ontmoet'. Een voor jou onbekend kindje heeft een losse veter, je strikt die veter en voilà: € 100,- in de pocket. Ja, lieve lezers, een beetje 'goed' (lees: doodnormaal) doen levert tegenwoordig nog wat op! Dus de volgende keer als ik netjes blijf wachten met eten totdat jij je eten hebt, jou groet in het park of jou direct terug whats-app: pak je portemonnee maar! ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten