donderdag 5 juni 2014

Neederlandsch

Afgelopen maandag een leuk dagje Amsterdam gehad. Prachtig weer, heerlijk op terrasjes gezeten, lekker naar mensen zitten kijken en nog eventjes het Stedelijk Museum bezocht (want in élk dagje uit hoort minimaal één uurtje cultuur te zitten; een (bedenk ik nu spontaan) cult-uurtje). :)

Nu vind ik die stad over het algemeen veel te druk en te vol en te rumoerig voor mij, maar op een maandag lijkt het toch íetsje rustiger te zijn en ergens heeft die drukte ook wel weer iets leuks. Zo veel diverse mensen en culturen en stijlen en talen.. Je komt ogen en oren te kort!

Waar ik in dit blog op door wil gaan zijn die verschillende talen. Het valt me namelijk op dat wij Nederlanders vaak heel netjes zijn qua taal.
Gaan we een weekje naar de wijnstreek in Duitsland, dan vragen we heel beleefd "Wo ist der Bahnhof?".
Zitten we in Frankrijk op de camping, dan proberen we met alle macht en kracht "Combien est-ce que la baguette?' uit te spreken.
En liggen we op het strand in Spanje, dan weten enkele van ons het mooie "Me gustaría pedir una cerveza" ten gehore te brengen.

Maar mochten we nou níet die taalknobbels hebben, dan weten wij in elk geval altijd terug te grijpen op het goeie ouwe Engels. En wij verwachten dan ook dat mensen in die andere landen dat kunnen. Zeker in toeristische streken. Vaak is dat dan ook het geval.
Zodra we weer thuis zijn, is het altijd weer relaxed tegen jan en alleman Nederlands te kunnen praten.
Nu zijn er helaas ook mensen die nog op die vakantie in het buitenland zó graag Nederlands praten, dat zij, als zij ándere Nederlanders tegenkomen, daar geheid wat tegen moeten zeggen. Mijn grootste vakantie-ergernis ooit.. Maar goed, daar wijd ik wel een keer een geheel blog aan..

Terug naar ons eigen Amsterdam. Nu is het mij daar al twee keer overkomen dat ik ergens wat wil bestellen/kopen, en dat de verkoper daar zowaar geen Nederlands kan! Ik moet dan dus, in Nederland, in een Nederlandse stad, in een Nederlandse winkel (ok, de keten is misschien Amerikaans, maar dan nog) Engels gaan praten! En zelfs dát kon de persoon aan de andere kant van de kassa amper!

Nou is er ook zo'n politieke partij in Nederland die stelt 'In Nederland moet iedereen Nederlands praten'. Toen ik dat voor de eerste keer las klonken die woorden mij ietwat drammerig en racistisch in de oren. Nou doelde die partij ook niet op werknemers en horecapersoneel in Amsterdam, maar goed, nu denk ik; ze hebben stiekem best gelijk! Amsterdam is dan wel een internationale stad, dus als je daar wilt werken, mag er zeker van je verwacht worden dat je minstens één internationale taal machtig bent, maar ik vind dat je tegen Nederlandse gasten/klanten gewoon Nederlands moet praten! Al is het wat gebrekkig of bevat het wat foutjes; het zou wél zo netjes zijn.

Dus nee, Amsterdam; het was dan wel een leuk dagje, maar als ik in Nederland ben, bezoek toch liever een stad waar ik heel makkelijk "Waar is het station?", "Hoeveel kost dit stokbrood?" of "Ik wil graag een biertje bestellen" kan zeggen!
Basta! :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten